Lubrikanti

Lubrikanti so najpogosteje uporabljen erotični izdelek za izboljšanje spolnih odnosov. Lubrikant lahko uporabljamo za potrebe dodatnega vlaženja, kar pa seveda ni edina pozitivna stran njihove uporabe. Prepričanje, da lubrikante uporabljajo samo pari s potrebo po dodatnem vlaženju zato ne drži.

Lubrikante vsakodnevno in vse bolj pogosto uporablja vse več parov zato lahko rečemo, da njihov glavni namen ni samo dodatno vlaženje temveč, da lubrikanti izboljšujejo spolne odnose v vseh pogledih.

Lubrikante smo razdelili v skupine najbolj pogosto uporabljenih glede na sestavo in namen njihove uporabe:

Klasični vodni lubrikanti

Klasični silikonski lubrikanti

Analni vodni lubrikanti

Analni silikonski lubrikanti

Lubrikanti z okusom

Posebni lubrikanti

Naravni lubrikanti

Analni spreji in geli

V nadaljevanju bomo pogledali na kakšen način in za kakšen namen lahko uporabite posamezno vrsto lubrikantov ter njihove prednosti in slabosti.

Klasični vodni lubrikanti

Lubrikanti izdelani na vodni osnovi so najpogosteje uporabljeni in najbolj priljubljena izbira večine uporabnikov.

Vodni lubrikanti so namreč kompatibilni z vsemi vrstami kondomov in erotičnih igračk iz vseh materialov. So blagi in ne vsebujejo posebnih sestavin, zato v večini primerov tudi ne povzročajo nelagodja ali alergijskih reakcij med njihovo uporabo.

Ker so izdelani na vodni osnovi je njihovo čiščenje enostavno saj jih lahko speremo z vodo, pri tem pa ne bodo puščali nobenih madežev.

Slaba stran lubrikanta na vodni osnovi je njihova obstojnost, ki je manjša od silikonskih in jih je potrebno večkrat dodajati. Posledično je tudi poraba takšnih lubrikantov večja.

Če iščeš klasični lubrikant, ki ga boš lahko uporabil/a kjer koli in v kombinaciji s katero koli igračko je lubrikant na vodni osnovi prava izbira.

Klasični silikonski lubrikanti

Lubrikanti izdelani na silikonski osnovi so manj uporabljeni in jih izbirajo predvsem uporabniki s specifičnimi željami.

Silikonski lubrikanti svojo prednost kažejo predvsem v boljši obstojnosti in dalj trajajočem vlaženju. V večini primerov so ti lubrikanti tudi bolj gladki in dajejo svilnat občutek ter lahko med spolnim odnosom pričarajo še boljše občutke.

Med lubrikanti na silikonski osnovi najdeš tudi lubrikante z aromo, ki niso jedljivi, nudijo pa prijeten vonj in so v večini primerni tudi za erotično masažo. Masažna olja niso primerna za uporabo na intimnih predelih, zato so lubrikanti 2v1, ki so primerni tudi za masažo, prva izbira če iščeš vsestranski izdelek.

Na drugi strani pa je slabost silikonskih lubrikantov, njihova nezdružljivost z večino erotičnimi pripomočki. Lubrikant na silikonski osnovi namreč ni primeren za uporabo s silikonskimi igračkami in ostalimi, ki so izdelane iz takšnih in drugačnih gum in mehkih materialov. Površina takšnih igračk se z uporabo silikonskega lubrikanta lahko poškoduje.

Lubrikant na silikonski osnovi lahko varno uporabljaš le z izdelki, ki so izdelani iz stekla in kovine.

Sestavine silikonskih lubrikantov so bolj kompleksne in lahko pri določenih ljudeh povzročajo tudi alergijske reakcije, zato je potrebno pred vsako redno uporabo lubrikanta narediti test občutljivosti. To najlažje narediš tako, da na podlaket naneseš manjšo količino in počakaš nekaj časa (vsaj 30 minut) ter se tako prepričaš o morebitni alergijski reakciji. Če se le ta pojavi lubrikanta ne uporabljaj.

Vsi silikonski lubrikanti so v primerjavi z vodnimi tudi nekoliko mastni in se težje sperejo z vodo. Iz oblačil in posteljnine se odstranijo samo s pranjem.

Če iščeš lubrikant z daljšo obstojnostjo in ga ne boš uporabljal/a s silikonskimi in podobnimi igračkami je silikonski lubrikant primeren zate. Zelo primeren je za uporabo s kovinskimi in steklenimi erotičnimi pripomočki.

Analni vodni lubrikanti

Analni vodni lubrikanti so, kot že samo ime pove, namenjeni uporabi pri analnih spolnih odnosih ter v kombinaciji z analnimi erotičnimi pripomočki.

Razlika med klasičnimi in analnimi lubrikanti na vodni osnovi je predvsem njihova gostota. Lubrikanti za analno uporabo so gostejši in tako nekoliko dlje obstojni. Zadostno in konstantno vlaženje pri analnih spolnih odnosih je zelo pomembno za ustrezno ugodje in odnose brez bolečin.

Med analnimi lubrikanti so izjemno priljubljeni tudi lubrikanti z učinkovinami, ki sproščajo analne mišice in tako omogočajo enostavnejšo in manj bolečo analno penetracijo. Vsekakor priporočamo uporabo takšnih lubrikantov vsem, zlasti če si začetnik/ica ali če pri uporabi osnovnega lubrikanta opažaš nelagodje ali bolečine.

Kot klasični so tudi analni vodni lubrikanti kompatibilni z vsemi vrstami kondomov in erotičnih igračk iz vseh materialov. Prav tako so blagi in ne vsebujejo posebnih sestavin in praviloma ne povzročajo nelagodja ali alergijskih reakcij med njihovo uporabo.

Izjema so lahko lubrikanti z relaksacijskim učinkom, zato priporočamo, da pred redno uporabo lubrikanta narediš test občutljivosti. To najlažje storiš tako, da na podlaket naneseš manjšo količino in počakaš nekaj časa (vsaj 30 minut) ter se tako prepričaš o morebitni alergijski reakciji. Če se le ta pojavi lubrikanta ne uporabljaj.

Ker so izdelani na vodni osnovi je njihovo čiščenje enostavno saj jih lahko spereš z vodo, pri tem pa ne bodo puščali nobenih madežev.

Če želiš kvaliteten analni lubrikant, ki ga boš uporabljal/a tudi v kombinaciji z erotičnimi pripomočki izberi enega izmed analnih vodnih lubrikantov.

Analni silikonski lubrikanti

Analni silikonski lubrikanti se od klasičnih ne razlikujejo veliko z izjemo njihove strukture, ki je namenjena še daljšemu vlaženju in je gostejša od klasičnih.

Tako kot klasični tudi analni silikonski lubrikanti v primerjavi z vodnimi nudijo boljšo obstojnosti in dalj trajajoče vlaženje. So tudi bolj gladki in dajejo svilnat občutek ter lahko med uporabo nudijo še boljše občutke.

Kot pri analnih vodnih lubrikantih tudi pri silikonskih najdemo lubrikante z učinkovinami, ki sproščajo analne mišice in tako omogočajo enostavnejšo in manj bolečo analno penetracijo. Če si začetnik/ica ali če pri uporabi osnovnega lubrikanta opažaš nelagodje ali se pojavljajo bolečine, je izbira relaksacijskega lubrikanta zagotovo na mestu.

Slabost tako klasičnih kot analnih silikonskih lubrikantov, je njihova nezdružljivost z večino erotičnimi pripomočki. Ti lubrikanti niso primerni za uporabo s silikonskimi igračkami in ostalimi, ki so izdelane iz takšnih in drugačnih gum in mehkih materialov. Površina takšnih igračk se z uporabo silikonskega lubrikanta lahko poškoduje.

Lubrikante na silikonski osnovi lahko varno uporabljaš le z izdelki, ki so izdelani iz stekla in kovine.

Zaradi sestavin silikonkega lubrikanta lahko pri določenih ljudeh le ti povzročajo tudi alergijske reakcije, zato je potrebno pred vsako redno uporabo lubrikanta narediti test občutljivosti. To najlažje narediš tako, da na podlaket naneseš manjšo količino in počakaš nekaj časa (vsaj 30 minut) ter se tako prepričaš o morebitni alergijski reakciji. Če se le ta pojavi lubrikanta ne uporabljaj.

Vsi silikonski lubrikanti so v primerjavi z vodnimi tudi nekoliko mastni in se težje sperejo z vodo. Iz oblačil in posteljnine se odstranijo samo s pranjem.

Če iščeš analni lubrikant z daljšo obstojnostjo in ga ne boš uporabljal/a s silikonskimi in podobnimi igračkami je silikonski lubrikant primeren zate. Zelo primeren je za uporabo s kovinskimi in steklenimi erotičnimi pripomočki.

Lubrikanti z okusom

Lubrikanti z okusom so odlična izbira za vse, ki radi lubrikant uporabljate tudi pri oralnih spolnih odnosih in med predigro. Klasični vodni lubrikanti namreč nimajo najboljšega okusa, zato so na voljo lubrikanti z različnimi okusi, ki seveda nudijo tudi prijeten vonj.

Ker imajo dodane arome in druge sestavine so seveda lahko tudi alergeni, zato pred redno uporabo naredi test občutljivosti. To narediš tako, da na podlaket naneseš manjšo količino in počakaš nekaj časa (vsaj 30 minut) ter se tako prepričaš o morebitni alergijski reakciji. Če se le ta pojavi lubrikanta ne uporabljaj.

V ponudbi spletne trgovine gtocka.si najdeš lubrikante najrazličnejših okusov.

Posebni lubrikanti

V sklopu posebnih lubrikantov boš našel/la vse vrste lubrikantov, ki na tak ali drugačen način nudijo posebne učinke ali so namenjeni točno določeni uporabi.

Tako bosš v tem sklopu našel/la lubrikante z različnimi učinki kot so gretje, hlajenje, ščemenje in podobno. Nudimo tudi stimulacijske lubrikante, ki so nekakšna kombinacija ženskega stimulacijskega gela in lubrikanta v enem, ter lubrikante z negovalnimi učinki.

Tukaj so še takšni z relaksacijskim učinkom, predvsem namenjeni analnemu seksu in pa lubrikanti za fisting, ki so posebej zasnovani za uporabo pri tovrstnih spolnih igrah in za uporabo z večjimi erotičnimi pripomočki.

Posebni lubrikanti so lahko izdelani na vodni ali silikonski osnovi, nudimo pa tudi hibridne, ki so mešanica vodne in silikonske osnove.

Zaradi različnih sestavin in učinkovin tovrstnih lubrikantov lahko pri določenih ljudeh le ti povzročajo tudi alergijske reakcije. Zato je potrebno pred vsako redno uporabo narediti test občutljivosti. To najlažje narediš tako, da na podlaket naneseš manjšo količino in počakaš nekaj časa (vsaj 30 minut) ter se tako prepričaš o morebitni alergijski reakciji. Če se le ta pojavi lubrikanta ne uporabljaj.

Naravni lubrikanti

Naravni lubrikanti so izdelani na vodni osnovi in vsebujejo naravne sestavine brez posebnih dodatkov in učinkovin. Izjemno primerni so za ženske in moške, ki imajo alergije na sestavine klasičnih lubrikantov, ženske z občutljivo sluznico in drugimi težavami z občutljivostjo.

Sestava se razlikuje glede na znamko in vrsto lubrikanta, velja pa, da je večina tovrstnih lubrikantov primerna tudi za vegane. V ponudbi najdeš tudi naravne lubrikante z dodanimi različni sestavinami, kot sta ginseng in karagen, aloe vera ipd.

Če iščeš naravni, veganski ali preprosto nežen lubrikant bo izbira enega izmed teh odlična zate.

Analni spreji in geli

Analni spreji in geli so različni izdelki za sprostitev anusa in izboljšanje analnega spolnega odnosa. Tovrstni izdelki v prvi vrsti niso klasični lubrikanti in se kot taki ne uporabljajo v enakih količinah.

Običajno se ti izdelki uporabijo pred spolnim odnosom in pred nanosom lubrikanta, saj pomagajo pri sprostitvi mišic, nekateri pa tudi delno omrtvičijo predel anusa in tako omogočijo enostavnejšo penetracijo in udobnejši analni seks.

Če si začetnik/ica analnem seksu ali ti analni spolni odnosi povzročajo bolečine, bodo analni spreji in geli zagotovo odlična izbira.

Prijavi se

Meni

Primerjava0Moj seznam želja0

Vaša košarica

Ni izdelkov v košarici