Tako kot obstaja razlika med zaljubljenostjo in ljubeznijo, obstaja razlika med spolnostjo in predanostjo. Obema primerjavama je skupno to, da v normalnem odnosu eno brez druge ne gre. In tako kot je za vse normalne pare značilno, negujemo svojo zaljubljenost do partnerja. Ta zaljubljenost pa s časoma preide v fazo, ko rečemo »ja, to je tista ljubezen, ki si jo želim in jo imam! To ve tudi on/a, kar je pravzaprav vse, kar v današnjih časih šteje«. 

Razlika med predanostjo in spolnostjo pa je nekoliko kompleksnejše narave, vendar jo bom poskušala predstaviti na popolnoma šolskem primeru. V grobem bi to izgledalo  nekako tako: spolnost je izvedba, predanost pa je tista pika na i, ki vse skupaj še obogati in naredi boljše. Kar med vrsticami pravzaprav pomeni, da se predamo tisti osebi za katero menimo, da si zasluži prav vsak del nas. Katere pa so še druge pozitivne lastnosti spolnosti, poleg vzpostavitve globje povezave med partnerjema?

Ena od zanimivih reči, je zagotovo poraba kalorij. In, v kolikor sovražite telovadnico, imate sedaj tu odlično alternativo, kako se znebiti nekaj kalorij. Že res, da se porabi nekje 150 kcal v pol ure, kar pa še daleč ni vse. Lahko se odločite za spolne položaje, ki zahtevajo več srčnega utripa in z uporabo pravilnih mišic porabite dodatnih 5 kcal v minuti. Poleg kalorij, pa si boste utrdili tudi mišice. V kolikor ste bolj pustolovske narave in seks radi izvajate v stoje, potem so na tapeti za krepitev mišic predvsem stegna, trebuh, zadnjica in roke. Med vznemirjanjem in doživljanjem orgazma se sprosti testosteron, ki je ključen pri gradnji in vzdrževanju vitkega mišinega tkiva.

Prav tako pa je pogosto prakticiranje spolnosti odlična za krepitev srca. Zakaj ne bi to uporabili kot izgovor? Ne samo da izboljšuje zdravje srca in ožilja ter cirkulacijo, številne študije kažejo tudi na to, da lahko pogostejši spolni odnosi (recimo vsaj 2x tedensko) odločilno vplivajo na zmanjšanje tveganja za pojav srčnih bolezni.

Povečanje cirkulacije zaradi rednejših spolnih odnosov bo poskrbela tudi za lepši videz kože ob kateri boste izgledali mlajše. Koža bo videti svetlejša in bolj napeta, kar posledično pomeni, da vam bodo drugi pripisali kakšno leto manj, kot jih dejansko štejete. Videti boste mlajši in bolj zdravi.

V kolikor se vi ali vaša boljša polovica počutite utrujeni oziroma ste pod stresom, potem je najboljše zdravilo za to izvajanje posteljnih aktivnosti. Razlog je povsem preprost. Endrofin, ki se sprosti med orgazmom, pozitivno vpliva na raven stresa. S tem izboljša odziv organizma na sam stres in pomaga telesu, da se v bodoče lažje spoprime s stresno situacijo. Zato izgovor, da ste utrujeni od danes naprej ne pride več v poštev!

Kot otrok, ste v primeru ne spanja zaužili kamilice in je pomagalo, drži? V odrasli dobi, pa je odličen nadomestek kamilic prav izvajanje spolnih praks. Sproščanje hormona, ki mu pravimo prolaktin nam pomaga, da se sprostimo, postanemo zadovoljni in posledično lažje zaspimo. Naslednjič preden se odpravite v kuhinjo, da bi pristavili nekaj vode za čaj, predlagajte partnerju raje igro za odrasle. Učinek bo precej boljši.

Ko smo že pri zdravju, ne moremo mimo glavobola. Največjega sovražnika moških, ker mnogokrat ostanejo brez »svojih 5 minut«. Orgazmi v našem organizmu sprostijo val oksitocina in endorfina, ki veljata za naravno zdravilo proti bolečinam. Prav tako pa sta odlično zdravilo za artritis in menstrualnih krčih. Pogosti, predvsem pa redni spolni odnosi lahko pripomorejo tudi k uravnavi hormona, kot sta estrogen in testosteron.

Pogostejši spolni odnosi pripomorejo tudi k manjšemu obisku kopalnice. Strokovnjaki so enotnega mnenja, da spolnost izboljša moč medeničnega dna in s tem ustvari nadzor nad mehurjem (hm, pa še mnogo bolj zabaven je, kot izvajanje Keglovih vaj). S staranjem postane zdravje medeničnega dna še pomembnejše. S spolnostjo pa se ne krepi le medenično dno, temveč tudi zdravje nožnice. Da, prav ste prebrali. Več seksa ko imate, več zdravstvenih koristi to pomeni za nožnico. V starosti to pomeni tudi zmanjšanje simptomov menopavze. 

No, da se moški ne boste počutili zapostavljene ... več seksa dobro vpliva tudi na vas. Vse več študij potrjuje, da pogostejši spolni odnosi pripomorejo k bolj zdravi prostati. Ob tem pa je potrebno poudariti tudi dejstvo, da boste zaradi pogostejših spolnih odnosov živeli dlje. Študije namreč kažejo na to, da v primeru, ko ste spolno aktivni vsaj 2x tedensko, za polovico zmanjšate možnost, da boste umrli kmalu. Seksualno življenje je pomembno tako za splošno zdravje, kot tudi počutje.

Bolj ko ste spolno aktivni, bolj boste zdravi in še živeli boste dlje. Možnost za pojav bolezni je manjše, prav tako pa tudi dejavniki tveganja, ki bi lahko prinesli zdravstvene komplikacije. V prevodu to pomeni izboljšan imunski sistem. Povečata se vam imunoglubin in tudi beljakovine, ki tvorijo protitelesa. Pojav gripe in ostalih prehladov je tako res na minimalni stopnji. Če ni to daleč najboljši nasvet, potem pa tudi ne vem :D

Več spolnih odnosov poveča možnost zanositve. Študije dejansko kažejo na to, da seme lažje sproži ovulacijo od tistih, ki imajo spolne odnose redkeje (to lahko precej negativno vpliva na spermo). Ne pozabita na vsakodnevno izkazovanje nežnosti – vsaj v obliki poljubljanja, dotikanja in pogovora.

Več intimnosti privede do zmanjšanja stresa, kar na dolgi rok pomeni tudi čustveno stabilnost in povečan libido. Vse to, samo zato, ker ste spolno aktivnejši. Kar pomislite kakšno je vaše počutje po tem, ko ste bili spolno aktivni. Počutite se sproščeni in srečni. Rabite, da še kaj dodam?

Poleg vseh že omenjenih znakov, pa je morda še najbolj očitna ta, da sta s partnerjem bolj povezana oziroma se počutite, da sta si bližje, kot po navadi. Oksitocin, znan tudi kot hormon vsega lepega oziroma hormon ljubezni, se sprosti v trenutku, ko se s partnerjem poljubita, objameta, dotakneta in tudi ko pride do orgazma. Zato prenehate načrtovati popolni spolni užitek, ampak se prepustita toku dogodkov in preprosto uživajta. Spolni nagon je kot izbira hrane – ne jemo vsak dan enako. Enako je tu, ne more biti vsaka spolnost identična prejšnji. 

Kadar želimo, da seksualna izkušnja postane res tisti pravi užitek, se moramo z nekom pogovoriti o tem. In najboljši sogovorec je definitivno naš partner. V kolikor je naš namen to, da ima naša spolnost vse te prednosti, potem s partnerjem sodelujta v pogovoru, si zaupajta in predvsem bodita jasna, kaj si vsak od vaju želi. Z upoštevanjem želja drug drugega, ne potrebujeta nobene predhodnje organizacije in ostalega planiranja, da bo vajin seks izpadel popoln.

In za konec še tole. Pravzaprav to ni nobena posebna znanost, vendar je omembe vredna. Ko se poveča naša samozavest, libido in smo si s partnerjem še bližje kot ponavadi, potem si podzavestno želimo še več spolnih užitkov. Če imamo spolne odnose, kot si jih želimo in za katere smo se zavzemali s partnerej, s katerim načrtujemo prihodnost, potem zagotovo uživamo v vsem, kar počnemo skupaj z njim. Kar pomeni začarani krog in pogostejša spolnost privede do srečnega razmerja, ki ga nadgrajujemo s še dodatnimi spolnimi užitki. In naj začaran krog tudi ostane, zaslužite si biti srečni in zadovoljni!

Komentarji (0)

Ni komentarjev

Nov komentar

Izdelek dodan na seznam želja
Izdelek dodan v primerjavo